Vad är gränser?

Gränser handlar inte bara om att säga ja när du egentligen vill säga nej. Det är något som påverkar så många olika delar av vårt liv,.

Ju bättre vi lär känna oss själva desto lättare kommer vi ha för att sätta gränser.

Gränser är något som kan yttra sig på många olika sätt, i olika relationer och situationer. Vad du tycker är svårast och vilka konsekvenser det får för dig är naturligtvis individuellt, men igen vill jag betona vikten av att förstå dig själv för att enklare få fatt i dina gränser.

I det här inlägget kommer jag att gå igenom några vanliga områden som kan vara svåra, både gränser gentemot sig själv men också gentemot mot andra.

Att säga ifrån

Det kan handla om att säga ifrån till kollegan, till vännen, till din partner, till en släkting osv. Många kan känna det som att man fryser i stunden och inte vet vad man ska säga. Ibland kan det vara en känsla av vad du skulle vilja säga men i nästa stund börjar du tveka på om du faktiskt kan säga så. Kanske blossar en frustration upp i efterhand och du blir över tid alltmer frustrerad, dels på vad den andra personen sa eller gjorde men också när man får fatt i vad man önskar att man hade sagt.

Att be om hjälp

Här kan du behöva visa dig sårbar och kanske finns en rädsla för att uppfattas som krävande eller egoistisk? Kanske är detta något som du har svårt för hos andra och inte vill att andra ska få den uppfattningen om dig?

Kanske finns en osäkerhet kring vad du har “rätt” att be om?

Att ge och ta emot kritik

Kanske tar du det väldigt personligt och har svårt att skilja på dig som person och det du gör? Du upplever det som att du går till attack mot någon när du vill tydliggöra något du inte tycker är ok.

Att säga nej

Många kan uppleva det nästintill otänkbart att säga nej. Detta kan påverka livet på så många olika sätt, och bli som att försöka bolla en massa saker hela tiden vilket skapar ännu mer stress och ökar känslan av otillräcklighet.

Kontrollbehov & perfektionism

Som jag nämnde tidigare kan vi även behöva jobba med gränser gentemot oss själva. Här handlar det om att våga se oss själva i spegeln och acceptera beteenden hos oss själva som ställer till det för oss (vi har ALLA dessa beteenden, så ju snabbare vi accepterar att vi är mänskliga och har saker att jobba med desto snabbare kan vi komma vidare)

Bekräftelsebehov

Kanske vill vi känna uppskattning från andra vilket gör att vi anpassar oss mer än som egentligen är ok med oss. Även om det kan skapa lugn i stunden kan det skapa mer stress, frustration och osäkerhet över tid.

Orimliga förväntningar på sig själv

Detta handlar om de “regler” vi sätter upp för oss själva. Det kan vara svårt att se och utmana tankar som vi tar för givet och som vi anser vara normala. Det är först när vi blir uppmärksamma på hur många av dessa vi har och hur de påverkar oss på olika sätt som vi kan utmana dem och hitta nya, mer verklighetsförankrade sanningar.

Gränser handlar inte om andra utan de handlar om dig och den du är. Vad du är villig att acceptera och vad du inte är villig att acceptera.

Allt gott,

Emma